top of page

 OKUPA 

 MOVEMENT 

 BCN 

Què és l'okupació?

​

​

Des de quan existeix l'okupació?

En quin marc legal es troben els okupes?

​

​

Què és un CSO?

Hi ha diferents tipus d'okupació?

Té relació el feminisme amb l'okupació?

Tot això i més ho trobaràs al nostre blog!

Explora aquesta presentació per aprendre una mica més sobre les seccions i els continguts de la pàgina!

Okupació i punk

El punk és un moviment especialment relacionar amb l’okupa i és per això que podem trobar nombroses cançons d’aquest gènere que parlen de l’okupació, així com diversos grups de punk que han nascut en centres okupes. A què és deguda aquesta relació?

 

El punk es basa en l'inconformisme davant la limitació dels drets individuals, passant per l’Estat o la religió fins al capitalisme o els constructes socials. Molts punks adopten ideologies anticapitalistes (com l’anarquisme o el comunisme) i s’adhereixen a diverses lluites i moviments socials de caràcter llibertari. Un d’aquests moviments és l’okupa que, a més, té una organització assembleària que encaixa molt bé amb les bases del punk. 

 

Arrel d’aquesta unió, que és present a tot el país, han sorgit diversos CSO (centres social okupats) que serveixen de llocs de reunió on posar en comú i en marxa iniciatives allunyades del capitalisme. En aquests espais també es potencien totes aquelles iniciatives basades en el poder popular i allunyades de les rutines alienadores de les classes treballadores, que no deixen espai per a la reflexió, la crítica i el coneixement. És per això que s’organitzen tot d’activitats amb un fort contingut social, com ara xerrades, jornades de formació, concerts, exposicions i cinefòrums. 

 

Així mateix, mirant-ho des d’una perspectiva històrica trobem també una relació entre ambdós moviments. El moviment okupa va arribar a Espanya a meitat dels anys vuitanta, amb especial incidència a Madrid, Barcelona i Bilbao. Durant aquella època, a Euskadi els grups de punk comencen a tenir molt èxit i molts d’ells necessiten un espai per reunir-se, assajar i fer concerts, per la qual cosa comencen a unir-se al moviment okupa per poder disposar d’aquests espais. De fet, un gran nombre de grups de punk van començar assajant a espais okupats, com Kolumna Durruti o Sin Dios. 

Okupació i punk

Dos móns connectats

Des d'Okupa Movement BCN hem creat la playlist OkuPassió, on trobareu cançons que parlin de l'okupació i dels okupes.

Podeu afegir totes les cançons que creieu que també encaixen a la playlist. 

​

Us convidem a escoltar-la!

HSM

Discursos d'odi amagats en missatges socials

El cas d'Hogar Social

Les okupacions d'edificis, històricament lligades a l'extrema esquerra, van començar a produir-se per part de col·lectius d'extrema dreta cap a la dècada dels 80, especialment a Itàlia. L’any 2003, el col·lectiu CasaPound, que proporcionava sostre i assistència social a famílies italianes desfavorides, va okupar un edifici públic a Roma i el moviment feixista italià va començar a guanyar força. Des d’aleshores s’ha estès per tot el país i compta amb milers de simpatitzants. Actualment, quest grup feixista s’identifica amb el partit d’extrema dreta de La Liga Norte, de Matteo Salvini, tot i que el consideren massa moderat en alguns aspectes ja que, segons el seu líder, “se acerca demasiado a la ideología de centroderecha de Berlusconi”. Així mateix, Casa Pound compta amb el seu propi partit polític: Sobiranità, amb representació en alguns ajuntaments. 

​

​

CasaPound_scritta.jpg

La Casa Pound de Roma, a la Via Napoleone 3. Font: Wikiwand

Seguint el model italià de Casa Pound, que rep aquest nom en d’Ezra Pound -un poeta de la Lost Generation i seguidor de Mussolini que va ajudar al règim italià a difondre propaganda nazi-, l’any 2014 es va crear a Espanya Hogar Social. Aquest grup neonazi s’amaga sota una aparença solidària, repartint menjar i acollint als sense sostre quan, realment, el seu assistencialisme i bona fe són discriminatoris, ja que són “sólo para españoles”. Des de la seva constitució, aquest grup feixista ha okupat 9 immobles arreu de Madrid, el primer al barri de Tetuán, però sempre han estat desallotjats per provocar malestar als barris. El darrer desallotjament va tenir lloc al gener de 2020 i va provocar que, uns dies després, simpatitzants del grup entressin a la seu de PSOE cridant “Ayudas sociales para los nacionales”.  

​

​

Des d’Hogar Social intenten difondre els seus missatges racistes, xenòfobs i, en definitiva, basats en l’odi irracional, amagant-se sota una aparença altruista, la qual cosa és perillosa perquè aquesta mena de missatges es propaguen molt ràpidament, sobretot en temps de crisi. De fet, des de SOS Racismo apunten que el discurs d’Hogar Social és el mateix que tenen partits europeus d’extrema dreta com el Front Nacional a França, Amanecer Dorado a Grècia o ELAM a Xipre.   

​

​

El nom original d'Hogar Social era Hogar Social Ramiro Ledesma en honor a un dels fundadors de les Juntes d’Ofensiva Nacional-Sindicalista, una agrupació feixista que va acabar fusionant-se amb la Falange Española i convertint-se en les FE de les JONS. Així mateix, molts integrants d’Hogar Social també simpatitzen amb el partit Movimiento Social Republicano (MSR), un partit d’ideologia neofeixista que es va dissoldre l’any 2018 i estava molt relacionat amb el partit d’extrema dreta España 2000. 

Aquest grup patriòtic ha estat relacionat en moltes ocasions amb agressions per motius de nacionalitat, religió, ideologies i fins i tot orientació sexual. Per exemple, al març del 2016 membres d’Hogar Social van llençar bengales i van encendre bengales de fum contra la mesquita de l’M-30, la més gran d’Espanya. En aquesta ocasió també van penjar una pancarta en un dels ponts que creua l’autopista amb la frase "Hoy Bruselas ¿Mañana Madrid?", en un intent de protestar contra l’islamisme radical després dels atemptats terroristes a Brussel·les. 

Hogar-Social-Madrid-mezquita-M30_EDIIMA2

Integrants d'Hogar Social amb bengales i la pancarta de la M-30.

Rekomanem

 REKOMANEM 

En aquest espai trobareu tota mena de peces culturals que parlen sobre el moviment. Anireu descobrint llibres, documentals, exposicions, fotografies, etc. Així doncs podreu construir una visió i tenir un coneixement més ampli del moviment, conjuntament amb el contingut que anem elaborant.

Audiovisual

Documental "Temps de CanVi(e)s"

Audiovisual

Lectura

Lectura

Sin Techo: Caminando en un mundo que prohíbe sueños

sin-techo_web-714x1024.jpg

Autor:

Lagarder Danciu --> Un conegut activista que es descriu com "activista sense sostre en defensa dels drets humans, educador i aprenent, gay, romanès, gitano, ateu, anarquista i okupa que viatge sense destí. A més a més,, és un dels coordinadors de la Casa Càdiz i fou militant de Podemos. 

​

Sinopsi:

En el llibre es recullen històries tràgiques de persones sense sostre que viuen o inclús moren al carrer. Descriu la falta de drets d'aquestes persones exemplificant amb testimonis reals que expliquen les seves vivències, somnis i realitats.

​

​

Dolça fera que en l'il·lícit trobes el plaer

dolca_fera2.jpg

Autora:

Maria Ferotge

​

Sinopsi:

Aquest recull de contes s’ofereix en un registre directe i clar, de lectura àgil,  gramàticament encabit dins el gènere narratiu del realisme político-social, per com l’atravessa i cohesiona, un enfocament polític (una mirada feminista  i antiautoritària) sobre contextos reals, on la trama ficcionada respon a una relació troncal d’enfrontament entre personatges (caracteritzats per ser dones, lesbianes i trans, les quals transgredeixen la normativitat, i presenten una actitud subversiva) en escenaris d’actualitat sociopolítica, els quals els són molt adversos.

​

Iniciatives

Ca la Dona no s'atura!

Iniciatives

Tot i estar confinades, l'agenda de Ca la Dona, no s'atura. Es continuen fent moltes activitats virtuals com tallers d'autodefensa, xerrades, jornades informatives, concursos, etc. Si voleu saber totes les activitats que hi ha i triar la que més us interessa us deixem la seva pàgina web amb el seu calendari.

​

Una inciativa que em trobat molt interessant són els cursos d'autodefensa per a dones, que han començat aquest dilluns 4 de maig! N'hi ha de diversos tipus i les inscripcions encara estan obertes.

 

 

http://caladona.org/ 

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
SLIDER_Tallers_Inscripcions.png
Actualitat

 ACTUALITAT 

17/04/2020

El passat 9 d'abril el CSO del barri de Sants, Can Vies, va iniciar una recollida d'aliments solidària amb l'objectiu de recollir aliments imperibles i productes higiènics per aquelles veïnes del barri que la situació del confinament les ha deixat sense mitjans.
Horari:
Dimarts i dijous de 18 h a 20 h
Punts de recollida:
Local del Bloc Bordeta (c/ Hostafrancs,1)
Can Vies (c/ Jocs Florals, 42)

​

​

WhatsApp Image 2020-04-17 at 20.30.12.jp

Font: Instagram de CanVies

22/04/2020

Les veïnes del bloc de pisos número 39 del carrer Sagunt del barri de Sants, van denunciar el passat 15 d'abril que l'empresa propietària de l'immoble (Dinder Trade SL) havia enviat a la companyia, City Lock, per pressionar a què abandonessin l'habitatge.

L'edifici abandonat des del 2016, va ser okupat l'1 de març per 10 famílies vulnerables. Actualment tenen un procés judicial obert, però cal recordar que l'Ajuntament de Barcelona va paralitzar tots els desallotjaments a causa de l'estat d'alarma i el confinament, per tant aquest proces hauria de quedar paralitzat
.

undefined53131503-barcelona-2020-bloque-

Font: Ferran Nadeu

​

09/05/2020

Comencen les activitats per celebrar el 23è aniversari de Can Vies. Al llarg de tot el mes de maig el CSA ha organitzat activitats virtuals per commemorar els seus anys d'història. N'hi ha de tota mena: rutes virtuals, bingo, xerrades, tallers de pancartes, etc. A la imatge podeu veure tot el cartell complert.

2020-05-09.png

Font: Instagram de CanVies

© 2020 Okupa Movement BCN

bottom of page