top of page

 BANC EXPROPIAT 

El banc expropiat és un espai anticapitalista, autogestionat, assembleari, feminista i autònom que es troba al barri de Gràcia des del 2011. Han sigut desallotjats de diversos locals però sempre han mantingut l’esperança de trobar un espai alliberat de manera permanent per oferir activitats al veïnat, fer una funció social de cohesió i on puguin posar de manifest els veïns les seves iniciatives per millorar el barri.

Fan activitats i tallers sense ànim de lucre de tota mena com per exemple d'idiomes,  ioga, teatre, atelier drag, capoeira, etc. amb la intenció de compartir coneixements. Tot i que els tallers van variant, tenen unes iniciatives fixes:

1. La Xarxa d'aliments té com a objectiu resoldre el problema de les famílies o persones que no tenen recursos per alimentar-se. Està format per un conjunt de persones que intenten resoldre el problema sense subvencions, allunyats de les institucions religioses com Cáritas i les estatals i o fan mitjançant la masoveria urbana, entre d'altres.

2. La Botiga de roba i llibres gratuïta, està autogestionada. Qualsevol persona pot deixar alguna peça de roba o llibre i emportar-se un altre. 

3. També compten amb una Biblioteca social amb la qual volen trencar amb les injustícies i les desigualtats i donar l’oportunitat a tothom de poder aprendre, llegir, educar-se, informar-se. La biblioteca està formada per 3 apartats: Habitatge, espai públic i gentifricació; autogestió i suport mutu i, per últim, lluites de gènere.

4. Per últim, trobem el grup de treball d’Habitatge i Espai Públic on s’ajuda a totes les persones que es troben en una situació delicada de desnonament o qualssevol altre problema relacionat amb l’habitatge i s’intenta d’alguna manera ajudar o assessorar sobre que fer

.

pasted image 0.png

Calendari de les activetats setmanals del Banc Expropiat

També participen grups de suports i assemblees com: l’Assemblea de la Vila de Gràcia, l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia, l’Associació de veïns de la Vila de Gràcia, L'Oca, La Barraqueta, els Lluïsos de Gràcia i la Marea Pensionista de Gràcia.

Segons paraules dels propis assemblearis, “el Banc Expropiat és obert a totes aquelles persones que volen lluitar des de l’autonomia, el suport mutu i l’anticapitalisme per tal de satisfer les necessitats amb solucions col·lectives”.

LA HISTÒRIA 

El banc expropiat de Gràcia va ser okupat per primer cop el 22 d’octubre del 2011, com a protesta pels desallotjaments de 4 pisos al barri La Salut i l'especulació immobiliària. Va ser un esdeveniment en un context d’accions socials derivades pel Moviment 15-M. El local situat a la planta Baixa del carrer Travessera de Gràcia, 181, era propietat d'una oficina bancària, concretament Catalunya Caixa.

Fins al maig de 2013 no va a ver cap incident, però és en aquest moment quan l’entitat bancaria intenta recuperar el seu local i interposa una demanda civil, però comencen les protestes i mobilitzacions per part d’okupes i veïns per conservar aquest local que havia estat en desús durant molt de temps, i el procés queda suspès. Mesos més tard Catalunya Caixa torna a voler el local i reprèn el procés judicial el qual torna a suspendre’s.

El 2013, durant una de les manifestacions en suport al Banc Expropiat, es va okupar una altra oficina de Catalunya Caixa a Gràcia: el Casal Popular Tres Lliris, local gestionat pels joves del barri que el novembre del 2015 va ser desallotjat. Com a resposta, el Casal va okupar l’antiga comissaria de Lesseps, que actualment és el local on desenvolupen el seu projecte.

L’abril del 2014, la propietat decideix vendre el local del Banc Expropiat a Manuel Bravo Solano d’ Antartic Vintage, el qual compra el local tot i que sap que està okupat. El nou propietari del baix, continua endavant amb la demanda interposada per Catalunya Caixa. El judici del procés civil es va celebrar el 2 de juliol del 2014 i es va dictar sentència de desallotjament abans de terminar l’any. Des del Banc van organitzar una campanya de resistència que va donar els fruits que s’esperaven: al febrer li van notificar als okupes que s’havia suspès l’ordre de desallotjament.

El 12 de juliol de 2015, l’ajuntament de Barcelona liderat per Xavier Trias, abans de ser substituït per Ada Colau, informa amb un comunicat al Banc Expropiat que fa mig any que estan pagant el lloguer del local, amb un preu mensual de 5.000€. Segons el banc “en vistes d’unes eleccions municipals, (Xavier Tries) va voler comprar la pau social signant un contracte de lloguer amb la propietat especuladora.”

Al comunicat per part del govern municipal van respondre amb el lema "la pau social no es compra", acusant l'alcalde d'haver pagat el lloguer amb el motiu que no es repetissin els incidents que van ocórrer a Sants pel desallotjament de Can Vies de cara a les eleccions que venien.

Finalment Ada Colau decideix deixar de pagar el lloguer a partir de l’1 de gener de 2016, cosa que va provocar que es dictés una nova sentència de desallotjament, que s'acabaria duent a terme el 23 de maig.

En aquest vídeo es fa un resum de l’història del Banc Expropiat abans de les protestes de Gràcia.

Protestes de Gràcia de 2016

Després de la negativa per part del govern municipal de l’Ada Colau a continuar amb el contracte de pagament pel local okupat, el 23 de maig de 2016 finalment es duu a terme el desallotjament del Banc Expropiat per part d’una quinzena de furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra. L'actuació va durar unes vuit hores perquè dos okupes es van tancar a la caixa forta de l'antiga sucursal bancària, encadenats en bidons de ciment. A les sis de la tarda va finalitzar l'operatiu policial i es va procedir a col·locar planxes de ferro a les vidrieres laterals del local.

Tot això, té com a conseqüència les protestes de Gràcia de 2016 que són un seguit de manifestacions i aldarulls. Durant el dia del desallotjament, es van concentrar a la plaça de la Revolució del barri okupants, veïns i diferents associacions per no perdre el local. Hi va haver diverses protestes al llarg del dia, que van acabar  amb una gran manifestació al vespre, on els manifestants cridaven consignes com "Amb caputxa o sense, el banc es defensa", "Vergonya em faria ser policia" o "Avui com ahir, la lluita és l'únic camí".

En un moment del recorregut, alguns dels manifestants van trencar vidres d'entitats bancàries i en arribar a l'alçada del Banc Expropiat, els manifestants van intentar retirar les planxes de ferro de l'entrada principal amb serres radials, va ser en aquest moment quan la protesta va desembocar en enfrontaments entre els cossos policials i els manifestants.

El desnonament va convertir en un camp de batalla el barri de Gràcia durant setmanes.

unnamed.png

Imatge de Robert Botet. Recuperat de : eldiario.es

Okupació d'un nou espai

A 50 metres de l’antic Banc Expropiat els activistes tornen a ocupar un nou immoble el 17 d'agost de 2016 durant les festes de Gràcia. Aprofitant que els mossos havien d’estar protegint a les persones que celebraven la festa major del barri, van okupar el segon local al 173 de la Travessera de Gràcia. El Mossos per por a que es tornessin a repetir les protestes del 2016, van accedir a no programar el desallotjament i evitar posar en perill a les persones que gaudien de les festes.

Un any després, de la segona okupació, els activistes del Banc anuncien que han rebut una ordre de desnonament i expliquen que el propietari de l'immoble els exigeix 24.000 euros pels mesos que han estat al local.

Finalment, després de diverses sentències han d’abandonar i tornen a okupar un tercer espai, l’actual seu del Banc Expropiat al carrer Quevedo 13-15.

Explora la pàgina web i segueix les xarxes socials del Banc Expropiat de Gràcia!
@BancExpropiat
  • Twitter
  • Facebook
Visita el Banc Expropiat de Gràcia!

© 2020 Okupa Movement BCN

bottom of page