
ENTREVISTA A JANA
"El fet de crear un espai no mixte és una acció revolucionària que només fa que crear més i més lluita feminista. "
De la mà de la Jana, membre de col·lectius feministes i revolucionaris i resident d'un espai alliberat, coneixem en primera persona com és la lluita de la dona okupa contra els estereotips i la violència masclista dins el moviment.

ENTREVISTA A GUILLEM SANTAEULÀLIA
"No donen prou garanties als propietaris particulars , així com tampoc són prou exigents amb els propietaris que tenen pisos buits."
En Guillem Santaeulàlia és un treballador de la Immobiliària de Finques Fernández. A través del seu testimoni, coneixem de primera mà, les mecàniques que utilitzen les empreses en cas d'okupació i com és el paper del asselariat en aquestes ocasions.

1. Com definiria l’okupació?
Jo l’entenc com a l’apropiació il·legal d’un espai particular.
2. Quins són els protocols per actuar quan s’ocupa un espai de la vostra propietat?
Quan tenim constància que un dels immobles que gestionem està sent ocupat, el primer pas és avisar a Mossos d’Esquadra, a la propietat i anar personalment a l’immoble en qüestió. En cap cas intervenim de manera directa, només fem acta de presència en representació de la propietat. Si han passat poques hores des de l’ocupació i no hem donat temps a que s’instal·lin, normalment la mediació amb la policia permet recuperar la possessió de l’immoble.
Logo de l'empresa immobiliària. Font: http://www.finquesfernandez.com/
3. Us heu trobat amb molts casos?
Afortunadament, conec pocs casos de primera mà i en tots ells hem aconseguit que marxin passades 2-3 hores de l’ocupació.
4.Com actuen els treballadors en aquest casos? Us sentiu còmodes?
No són situacions gens còmodes. En els casos que he hagut d’intervenir directament, es tractaven de famílies romaneses amb diversos menors a càrrec. És frustrant veure que la teva feina és aconseguir que no es quedin allà, sabent que potser aquella nit no tenen un altre lloc on anar.
5. Esteu a favor de les polítiques que es fan servir?
No. Crec que les lleis actuals no donen prou garanties als propietaris particulars per protegir-se contra l’ocupació, així com tampoc són prou exigents amb els propietaris que tenen pisos buits.
6. Hi ha diferents protocols per actuar segons si es crea un CSO (centre socials organitzat), l’ ocupa una família vulnerable…?
El procediment seria el mateix en tots els casos, per nosaltres és el mateix tipus de problema, una ocupació a l’immoble d’un particular.
7. Via judicial, o empreses de desallotjament?
En el nostre cas sempre actuem via judicial, ja que és l’única manera legal de poder recuperar la possessió de l’immoble.