
ENTREVISTA A JANA
"El fet de crear un espai no mixte és una acció revolucionària que només fa que crear més i més lluita feminista. "
De la mà de la Jana, membre de col·lectius feministes i revolucionaris i resident d'un espai alliberat, coneixem en primera persona com és la lluita de la dona okupa contra els estereotips i la violència masclista dins el moviment.

CAN VIES
Can Vies és un Centre Social Autogestionat del barri de Sants, un espai que porta més de tretze anys construint un projecte col·lectiu sense subvencions i sense tuteles, demostrant que és possible l’autorganització i creació d’alternatives reals.
El CSA és un indret de difusió i trobada de diferents col·lectius polítics i socials d’arreu. Can Vies ha estat una escola de participació política assambleària, social i cultural per a centenars de persones, dinamitzant el teixit associatiu del barri. L’òrgan de màxima sobirania és l’assamblea, funcionen per consens, d’una manera horitzontal, no jeràrquica, per tant, no tenen caps ni representants, funcionen de manera col·lectiva. També participen a l’Assamblea de barri de Sants (ABS), que coordina i fa confluir els moviments polítics i socials del barri i a més de formar part de diverses campanyes: antiespeculatives, a favor dels drets de les persones immigrants, a favor dels drets de les treballadores, antirrepressives, contra la destrucció del territori etc.
​
Part de Can Vies es fa servir com a habitatge i una altra part com a centre social on es realitzen assemblees, s'hi fa la redacció i maquetació de La Burxa, així com festes, passis de vídeo, tallers de teatre, xerrades, taules rodones, debats, representacions teatrals i musicals, presentacions de llibres, passis de pel·lícules o documentals, dinars populars i altres activitats. L'espai serveix per a realitzar tallers de teatre o assaigs de grups de música, com la banda de punk Sobregnosis. També participe col·lectius com ara: Construint, Assemblea de Joves de Sants, Negres Tempestes, BarriSants.org, Agon, Col·lectiu de Cinema, Víctimes del Civisme, Colla Bastonera de Sants, Teatraviesas...

Font: Inma Sainz de Baranda

Font: fototerra.cat

LA HISTÒRIA
De la construcció a l'abandonament
Can Vies es va construir l’any 1879 com a magatzem de material per la construcció de la línia de metro. Més tard durant la Guerra Civil Espanyola l’edifici fou col·lectivitzat per la CNT i es convertí en la seu social dels treballadors del metro. Durant el franquisme l'edifici passà a la secció sindical del metro del Sindicat Vertical; per això, va afegir-s'hi un annex on es situaria una capella presidida per la Mare de Déu de Montserrat. Fou seu social del Círculo Social Metropolitano, entitat creada el 13 de novembre de 1943 que va gestionar activitats esportives, artístiques i d'esbarjo, i que va funcionar fins a l'any 1985. En aquell període hi havia una sala d'assemblea, una sala de juntes, una sala d'assaigs de l'Orfeón Social Metropolitano i un laboratori fotogràfic; alhora que la capella també s'utilitzava per assajar-hi obres de teatre. També va ser seu de les Escuelas Comerciales Montserrat. Després de la legalització dels sindicats el 1977, continuà fent les seves funcions com a edifici dels treballadors, sent la seu del dispensari i diferents despatxos sindicals. A principis dels 90, Can Vies fou abandonat després de ser víctima d'alguns atacs incendiaris, en una època en què els treballadors mantenien un conflicte laboral amb l'empresa TMB.
​
De l'okupació a l'intent de desallotjament
Video de l'okupació de Can Vies el 1997 publicat per SantsTV.
El 10 de Maig de 1997, persones i col·lectius de Sants, decideixen obrir l’espai al barri mitjançant una cercavila que finalitzà amb l’okupació de l’edifici (tot menys la capella). En aquell moment, TMB va iniciar un procés judicial que va ser arxivat degut a la pressió social de les veïnes l’any 1998. Aprofitant l’arribada de l’AVE a Barcelona, l’Ajuntament aprovà un “Pla de reordenació urbanística” que afecta l’espai i altres edificis de la zona per a convertir-los en habitatges privats que no estan a l’abast de les veïnes del barri.
Can Vies s’enfrontà entre el 2006 i el 2008 a una demanda de desnonament per precari interposada per l’empresa TMB que el portà a judici després de diversos ajornaments. En el judici pel desallotjament de Can Vies, realitzat l'1 de febrer de 2007, el jutge desestimà la demanda argumentant que l'empresa esmentada (depenent de TMB i gestora del metro de Barcelona), va fer un contracte de cessió de l'edifici a la CNT el 1984 i que, per tant, és el sindicat qui fa servir el local. La secció ferroviària d'aquest sindicat va demanar a FMB un local per a les seves activitats, i aquest va cedir Can Vies, amb dret a revocar la decisió en qualsevol moment, però no ho va fer. Després de l'escissió de la CNT, la CGT va obrir el local a diverses entitats.
L'Ajuntament de Barcelona va emetre una ordre de desallotjament que les entitats de Can Vies havien intentat anul·lar, infructuosament. El 26 de maig de 2014, un ampli desplegament de Mossos d'Esquadra, després de sis hores de trobar-hi resistència, va fer efectiu l'ordre de desallotjament de l'edifici. El mateix dia es va començar a procedir a enderrocar l'edifici. Aquest fet va provocar una forta reacció veïnal i va derivar en diverses accions violentes, com la crema de l'excavadora utilitzada per a enderrocar l'edifici. Diverses manifestacions al carrer van acabar amb la crema de contenidors. La forta resposta policial va despertar la solidaritat d'altres barris de Barcelona i arreu, i el dia 28 de maig es van organitzar concentracions de protesta a diverses ciutats de tot l'Estat. Aquestes protestes varen rebre el nom d'efecte Can Vies.
​
L'efecte Can Vies
També conegut com les protestes de Sants de 2014, va ser una revolta veïnal el 24 de maig d'aquest any originada a partir del desallotjament i enderroc de Can Vies que va desencadenar una mobilització popular amb l'intenció d'aturar l'enderroc i reconstruir l'edifici.

De la reconstrucció de Can Vies a l'actualitat
El dissabte 31 de maig de 2014, després de l'anunci per part de l'ajuntament de Barcelona de paralitzar les obres de demolició de l'edifici, des de la pròpia assemblea es convoca a una reconstrucció de l'espai per torna a okupar-lo i restaurar-lo. Per a dur a terme aquesta reconstrucció es van reunir més de 70.000€ gràcies a una campanya de micro-mecenantge en la qual van participar 1.800 mecenes i que va acabar superant les expectatives de les organitzadores. Arran d'això, es refunda l'assemblea del CSA Can Vies que pren com a fites les de la reconstrucció i la represa de les activitats del centre social.
​
La gran mobilització social que es va generar amb la reconstrucció de Can Vies va derivar en un intens debat polític a Barcelona que va portar a la celebració d'un ple extraordinari en l'Ajuntament. La polèmica va continuar fins a arribar a les eleccions municipals a Barcelona del 2015 on el CSA Can Vies va ser un dels eixos principals de debat, tant pel que fa a la gestió de l'intent de desallotjament com a la seva continuïtat. El debat institucional fou de nou introduït en les eleccions municipals a Barcelona del 2019 per alguns partits polítics que reobriren el tema i que obligà de nou als diferents partits polítics a posicionar-se novament al respecte.
Font: EFE